Akind är ett nystartat smyckesmärke som uteslutet jobbar med hållbara material. Ambitionen är att luckra upp och förändra smyckesbranschen, genom att erbjuda ett hållbart sätt att konsumera smycken på.
Smyckesbranschen har historiskt sett genomsyrats av brott mot mänskliga rättigheter. Guld och diamanter som bryts inom gruvindustrin har ofta kantats av korruption, konflikt och olaglig verksamhet. Dessutom ligger juvel- och smyckesbranschen fortfarande efter inom den klimatmedvetenhet som finns i de flesta andra branscher idag.
Det här vill Akind ändra på. För att lyckas med sin målsättning lutar sig företaget på tre grundpelare: labbodlade diamanter, återvunnet guld och en helt transparent prissättning. Diamanterna skapas i labb och har exakt samma utseende, kemiska sammansättning och egenskaper som de diamanter som bryts ur jordskorpan. Guldet är 100% återvunnet, nedsmält och omformat. Smyckena tillverkas dessutom för hand av ett tredje generationens familjeföretag i södra Spanien. Samtliga ringar, örhängen, armband och halsband tillverkas på ett hållbart, helt igenom etiskt försvarbart och spårbart sätt.
Vi ställde några frågor till grundaren Anna Wallander, som förutom att driva Akind även arbetar som chefsjurist på ett tech-bolag:
Varför startade du Akind?
– Jag har alltid drömt om att bygga något eget och meningsfullt. Innan Akind skissade jag på en digital mötesplats för jurister och deras kunder. När idén om Akind kom upp fick det mig att tänka om helt. Man kan säga att jag djupdök i smyckesbranschen, samlade på mig rapporter och slukade allt annat jag kom över. Sedan kändes det klockrent – här fanns något verkligt att göra. Dessutom fick jag upp intresset för labbodlade diamanter, alltså diamanter som inte bryts i gruvor utan tillverkas i laboratorier, vilket skulle passa perfekt i min ambition att starta ett hållbart varumärke med Akind.
Vad önskar du att du hade vetat när du startade ditt företag?
– Det som hade varit fint att ha med sig när jag satt och filade på olika idéer är att själva idén inte är nyckeln till ett framgångsrikt företag, det handlar snarare om genomförandet; att tänka långsiktigt, stort och köra gasen i botten. Däremot kastar jag mig alltid in i nya utmaningar utan att tänka så mycket på konsekvenserna. Att göra fel och snubbla är viktigt för att lära sig. Därför ser jag sällan tillbaka på vad jag kunde ha gjort bättre. Jag är en envis person och lär mig bäst av mina egna misstag och jag gör gärna tvärtemot vad jag blir rekommenderad.
Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
– Att det är en passion snarare än ett jobb. Allt är superkul! Jag är en känslomässigt styrd person så jag går helt upp i bolaget med mina känslor. Som en bergochdalbana. Lite småjobbigt men jag älskar det! Dessutom lär jag mig nya saker varje dag – alltifrån att designa (tillsammans med proffs såklart) till att skapa en budget.
Vad har Startup Sthlm gett dig som egenföretagare?
– Vi har fått bra rådgivning och hjälp att kicka igång Akind genom förstudiemedlet, vilket gav oss chansen att förverkliga Akind. Något vi är oerhört tacksamma för idag.
Slutligen, vad händer för Akind framöver?
– Framöver kommer vi att expandera vårt utbud med massa snygga designs och satsa mer aggressivt i fler marknader inom Europa. Vi har ett stort släpp på gång i juni som vi jobbar mycket med just nu. Vår hållbara ambition kommer vidare att utvecklas och nästa steg är att satsa på helt klimatneutrala diamanter som utvecklas i laboratorium på förnybar energi.
Anna är en av alla eldsjälar som har sökt rådgivning hos oss genom åren och byggt unika, framgångsrika företag. När Startup Sthlm nu avvecklas 30 juni vill vi hylla er som väljer att ta en egen, lite svårare, väg för att forma era idéer till verklighet. Är du en Startup Sthlm Alumni och intresserad av att medverka? Kontakta oss på info@startupsthlm.se.