NYHETER OCH INSPIRATION

Fem tips från grundaren av Yoga Girl Foundation

Alumni


Den globala stiftelsen Yoga Girl Foundation hjälper kvinnor och barn som lider av trauman, orättvisor eller fattigdom. Vi bjöd in Shama Persson, en av grundarna bakom stiftelsen, till att prata om styrkan som finns i stora nätverk och om hur man bygger dem. Hon avslutade samtalet med sina fem bästa tips till företagare.

Som 17-åring fann stockholmaren Rachel Bråthén yoga, när hon sökte efter ett sätt att bearbeta osunda tankemönster. 2012 startade hon ett Instagram-konto och har sedan dess byggt upp ett globalt yoga- och hälsoimperium med ett följe på över två miljoner under namnet Yoga Girl.

Ur styrkan som finns i Yoga Girls stora community grundades viljan att ge tillbaka, vilket ledde till att Rachel startade stiftelsen Yoga Girl Foundation tillsammans med sin mamma Shama Persson.

När Shama Persson gästade vårt frukostsamtal delade hon med sig av både framgångar och motgångar som de mött under sin resa. Det blev ett personligt och inspirerande samtal med många frågor från en hängiven publik, som avslutades med att Shama delade sina fem viktigaste tips om företagande:

 

1. Ha en trygg bas

 

Se till att ha en ekonomisk grund så att du inte behöver känna oro och ta stressade beslut i ditt företag, som är grundade på att du måste få in pengar för att klara din privata ekonomi. Starta småskaligt och gör plats för ett jobb så att du kan ha en inkomst på sidan om. Försök dessutom spara en del av den inkomsten, så att du kan betala räkningar fram till dess att du kan ta ut lön från ditt företag – tänk på att det kan ta lite längre tid än man tror.

 

2. Våga satsa

 

Att ha en ekonomisk grund är viktigt. Men det är minst lika viktigt att du ger dig själv förutsättningarna som krävs för att våga satsa fullt ut. Definiera och skriv ner tydliga mål, skapa tid i din kalender, gör en genomarbetad affärsplan och uppdatera din struktur ofta. Med en tydlig struktur får du ett ramverk att våga satsa inom.

 

3. Lär dig längs vägen

 

Innan du själv startar och drivet ett eget företag kan du inte fullt ut veta vad det innebär. Du kommer aldrig vara helt redo innan du kör igång, så vissa saker måste du lära dig längs vägen. Se därför till att reflektera över processen. Vad var det som gjorde att det här gick bra? Vad var det som inte funkade? Hur kan vi göra det bättre nästa gång? Var inte rädd för att testa dig fram, men se till att du hela tiden analyserar och lär dig längs vägen.

 

4. Ta hjälp av andra

 

Våga ställa frågor och be om hjälp. Alla möten är en typ av kompetensutveckling, så se till att träffa nya människor. Gå med i forum och Facebook-grupper. Ring upp den där bekanta som är expert på det du behöver hjälp med och fråga om du får bjuda på middag. Hela Yoga Girl Foundation bygger på viljan att hjälpa andra. Alla kan lära sig något av varandra, så det är inget fel i att be om hjälp.

 

5. Ta in inspirationen som finns runt dig

 

Hitta din inre och yttre inspiration. Vad är din drivkraft? Omge dig med personer, platser och händelser som inspirerar dig och ger energi. Om du gör något som känns betydelsefullt är det mycket enklare att lägga in de där extra timmarna eller hitta en lösning när det känns omöjligt. Det blir dessutom mycket roligare.

 

Har du inte kommit igång med ditt företag ännu? Eller är du fortfarande i startgroparna? Läs om hur du kommer igång med vårt Startup-program här.

 

Dela artikel:

Christopher

Kommunikatör & Kreatör, Startup Sthlm

christopher.backholm@startupstockholm.se