NYHETER OCH INSPIRATION

Attrahera och behåll personal med AI

Tips


För startups kan det vara svårt att attrahera och behålla kvalificerad personal när man ännu inte har ekonomiska möjligheter att erbjuda en marknadsmässig lön. Lösningen för många är då incitamentsprogram.

Incitamentsprogram fungerar som en bra morot (ett incitament) för att få anställda att börja eller stanna kvar i ett företag. Programmens syften är främst att motivera, behålla och belöna kvalificerad personal.

Det finns olika incitamentsprogram, men det är framförallt två som är vanliga – teckningsoptioner och personaloptioner.

En teckningsoption är ett värdepapper som ger innehavaren rätt att köpa en nyemitterad aktie till ett förutbestämt pris under en bestämd tid i framtiden.

Personaloptionen är däremot inte ett värdepapper i sig, utan en option som ger innehavaren rätt att i framtiden få köpa aktier till ett i förväg bestämt pris eller i övrigt på förmånliga villkor.

Begreppen och alla regler kan lätt uppfattas som krångliga. Vår samarbetspartner LegalWorks förklarar hur incitamentsprogram fungerar i detalj här.

 

Optionsautomaten

 

LegalWorks har även förenklat processen att införa personaloptioner i form av deras nya tjänst Optionsautomaten.

Optionsautomaten är en digital lösning som omfattar möteshantering, informationsinsamling, en dokumentrobot och e-signing i ett tydligt arbetsflöde.

”Med vår tjänst kan startups och unga bolag hantera hela processen och få personaloptionsprogram till en rimlig kostnad. Vår handläggning blir extremt effektiv. Det här är ett exempel på hur man kan gå från dyra, skräddarsydda upplägg till smarta ’in a box’-lösningar även på juridikens område”, säger Ulf Lindén, COO och grundare av LegalWorks.

Så är du del av en startup som kämpar med frågan om att kunna attrahera den personal du vill ha? Ta en titt på kvalificerade personaloptioner.

Ett enkelt sätt att implementera dem är genom Optionsautomaten. Börja med att göra ett självtest på www.optionsautomaten.se eller kontakta LegalWorks.

Du kan också boka någon av våra föreläsningar inom juridik, eller komma igång med Startup-programmet.

 

Dela artikel:

Christopher

Kommunikatör & Kreatör, Startup Sthlm

christopher.backholm@startupstockholm.se