NYHETER OCH INSPIRATION

Åtta program som hjälper dig med din bokföring

Tips


En av de vanligaste frågorna vi får av företagare i uppstartsfasen är hur man ska administrera sin ekonomi och bokföring. Det finns många olika program som hjälper dig att skicka fakturor, bokföra och budgetera – men vilket är egentligen bäst?

Den bästa lösningen varierar beroende på vilka behov och kunskaper du som användare har. Det är därför bra att fundera över vad just du behöver, innan du börjar leta efter ett program som är rätt för dig.

Det finns många alternativ att välja mellan, vilket gör det svårt att få en överblick – därför har vi listat de åtta främsta ekonomiprogrammen på marknaden just nu:

 

?Visma eEkonomi

 

I Vismas bokföringsprogram kan du sköta din fakturering och din bokföring. De erbjuder paket med olika funktioner och tilläggstjänster som årsredovisningar, budgetfunktioner och offerter.

Du kommer snabbt igång genom att välja ett paket och eventuella tilläggstjänster utifrån dina behov på deras hemsida. De erbjuder även möjligheten att pröva deras vanligaste paket gratis i 20 dagar.

 

?Fortnox

 

Fortnox är en molnbaserad plattform för ekonomiadministration, vilket innebär att du kan sköta din ekonomi var du än befinner dig så länge du är uppkopplad till internet. Med denna plattform kan du sköta ditt företags fakturering, bokföring, löner och utläggshantering. Utöver det går Fortnox att integrera med hundratals branschspecifika lösningar.

Det går enkelt att välja vad man vill beställa på deras hemsida. Det går även att anpassa sin beställning utifrån företagets behov – man betalar bara för de lösningar man valt att använda.

 

?Speedledger

 

Speedledger erbjuder två olika program. Dels ett bokföringsprogram som du kopplar till din bank, varpå programmet via kopplingen skapar bokföringsförslag som du bara behöver se över och godkänna. Programmet lär sig av dina tidigare bokföringar och kommer därför komma med bättre och mer korrekta förslag över tid. Det andra programmet som erbjuds är ett faktureringsprogram som ger en tydlig överblick av status på dina olika fakturor.

På hemsidan är det enkelt att komma igång. Du väljer ditt paket och eventuella tillägg för att få en lösning som passar dig och ditt företag så bra som möjligt.

 

?Redflag

 

Redflag är en digital tjänst som underlättar allt från fakturering och bokföring till arkivering av papper. Du har alltid en uppdaterad bild av hur det går för ditt företag, dyra revisorstjänster behövs med andra ord inte för att ha ordning på din bokföring.

Skapar ett konto på deras hemsida och välj när du vill aktivera tjänsten. Priset baseras på företagets omsättning, vilket är bra i uppstartsfasen.

 

?Bokio

 

Bokio är en digital helhetslösning som hjälper till med bokföring, fakturering och lön i en och samma tjänst. Det är automatiskt, digitalt, enkelt och gratis. Hos Bokio kostar det bara för tilläggstjänster. En tilläggstjänst som deras kunder vanligtvis betalar för är support, när de exempelvis har en specifik fråga.

Det går snabbt att komma igång genom att skapa ett konto på deras hemsida – där man även enkelt kan beställa tilläggstjänster.

 

?BL Bokföringsprogram

 

BL bokföringsprogram finns i olika utföranden, men grunden är att du med detta program kan sköta din bokföring själv. Det är enkelt att förstå programmet – men skulle det uppstå frågor finns deras support alltid till hands. Med BL Bokföringsprogram kan du även välja om du arbetar online eller lokalt på en dator.

Det går snabbt och smidigt att komma igång på hemsidan genom att välja det paket som passar dig och ditt företags behov bäst.

 

?Promikbook

 

Promikbook är ett molnbaserat program som underlättar det administrativa ekonomiarbetet – från att fakturera, kontera och attestera till att bokföra och rapportera. Du kan välja att automatisera specifika funktioner så att du bara behöver övervaka och godkänna dem, samtidigt som du kan sköta andra helt manuellt. Med Promikbook kan du planera, budgetera och analysera ditt företags ekonomi.

Du kan se och välja mellan de olika paketen som erbjuds på deras hemsida.

 

?Wrebit

 

Wrebit är automatisk bokföring och fakturering i mobilen, genom en AI-robot. Du fotar ditt kvitto och roboten sköter resten. Allt sker via mobilen och du kan enkelt fakturera och bokföra på språng.

Ladda ner appen, registrera ett konto och sen är du igång.

 

Vad använder våra medlemmar?

 

Vi frågade medlemmarna i vår Facebook-grupp vad de använder för bokföringsprogram. Anna Persson som driver text- och bildföretaget ProWiter föredrar Visma eEkonomi, främst på grund av enkelheten och det support-forum man kan vända sig till. Anna delade även en mer allmän erfarenhet från sin bokföring:

Mitt första år som företagare hade jag en bokföringsbyrå som jag betalade för att kontrollera att bokföringen gick rätt till. Det visade sig vara helt onödigt eftersom Vismas program hanterade allt jag behövde. Numera har jag sparat in kostnaden för bokföringshjälpen och förlitar mig enbart på Visma i bokföring, deklaration, skatter m.m. Funkar kanon!”

En invändning i form av en annan erfarenhet, kom dock i en kommentar:

”Har hjälp många att byta från Bokio och Visma till Fortnox när företagen blivit större och eller inte längre behärskat att bokföra själv. Fakturera själv och låt en byrå kolla momskoderna och att du bokför rätt. Gör det tidigt. Det kostar mer att rätta till en bokföring än att redovisningskonsult varit med från början. En byrå har ansvarsförsäkring, det har inte du om du bokför fel själv. Bra att tänka på.”

Vad tycker du? Har du några frågor? Har vi missat en bra lösning? Maila gärna synpunkter och kommentarer till oss på info@startupsthlm.se.

 

Dela artikel: