Startup-programmet

Startup-programmet ger dig alla förutsättningar du behöver för att starta, driva och utveckla ditt företag. Helt kostnadsfritt.

Obs: Med anledning av den pågående situationen med coronaviruset drivs Startup-programmet tillfälligt på distans. Läs mer här.


Genom att kombinera workshops och individuell rådgivning av erfarna affärsutvecklare får du stöd och all kunskap som krävs för att forma din idé till ett livskraftigt företag.

Oavsett vilken typ av företag du vill starta, vad du har för idé eller hur långt du kommit i processen är Startup-programmet till hjälp för dig.

 

Bli medlem

Du börjar med att bli medlem och skapa ett projekt för din idé eller ditt företag här på vår hemsida – sen kan du boka in alla våra aktiviteter helt kostnadsfritt.

Är du osäker på vad du behöver för stöd kan du boka in ett Uppstartsmöte (fd. Idémöte) – där du berättar om ditt projekt och får vägledning av våra affärsutvecklare.

 

Lär dig mer om företagande under våra föreläsningar

Under våra föreläsningar delar specialister med sig av kunskaper inom specifika ämnen. Vi bokar framförallt in specialister utifrån för att erbjuda våra medlemmar relevant och uppdaterad kunskap inom allt som har med företagande att göra.

Föreläsningarna handlar om allt från grundläggande kunskaper som hur man startar en enskild firma och hur man hanterar moms, till mer avancerade ämnen som juridik, hur man hanterar GDPR och hur man skriver samarbetsavtal med leverantörer.

Idéworkshop (ca 2h)

Du börjar med att delta i en workshop som handlar om din idé. Här utmanas du till att tänka igenom vad som faktiskt gör din idé värdefull för dina tänkta kunder.

Du analyserar, utvecklar och konkretiserar din idé med hjälp av verktygen NABC och SWOT. Verktygen hjälper dig att strukturera och förklara din idé på ett tydligt sätt – vilket kallas för att pitcha.

Målet är att du efter vår Idéworkshop ska ha en tydlig pitch av din affärsidé.

 

Kundworkshop (ca 3h)

Den här workshopen handlar om att anpassa din idé till din användares behov. Här analyserar du vilka som är dina potentiella kunder, deras behov och hur din idé kan formas för att möta de behoven med hjälp av verktygen kund-personas och prototyper. Du bygger dessutom vidare på din pitch.

Målet är att du efter vår Kundworkshop ska ha en tydlig bild av din målgrupp, en första fysisk prototyp av din idé och en utvecklad pitch av din affärsidé.

 

Marknadsworkshop (ca 3h)

I den här workshopen börjar du bygga din affärsplan – manualen för hur ditt företag ska fungera. Din affärsplan baseras på arbetet du gjort i de tidigare workshoparna och vi arbetar med verktyget Lean Canvas.

Här är det dags att djupdyka i hur du ska generera intäkter till ditt företag, hur du ska positionera dig på marknaden och hur omvärlden påverkar din affärsmodell.

Målet är att du efter vår Marknadsworkshop ska ha all nödvändig förståelse för att kunna jobba vidare med ditt företag och utvecklas med individuell rådgivning av våra specialiserade affärsutvecklare.

 

Individuell rådgivning

Du börjar med ett planeringsmöte där du och en affärsutvecklare skapar en individuell handlingsplan för dig och ditt företag. Handlingsplanen består framförallt av individuella möten med våra olika affärsutvecklare, som alla har specialkompetens inom olika områden, men du kan också bli hänvisad till att delta på olika ämnesrelevanta föreläsningar och workshops.

När du slutfört handlingsplanen och avslutat Startup-programmet kommer du att ha ett diplom, en tydligt definierad affärsidé och en genomarbetad affärsmodell – som du kommer vara redo att driva vidare på egen hand.


Vanliga frågor och svar

+

Kan jag gå direkt till den individuella rådgivningen?

Ja, om du anser att du kommit så långt i din företagsresa att du är redo för den individuella rådgivningen direkt, så kan du boka in ett uppstartsmöte med en av våra affärsutvecklare som bedömer om du är redo att gå direkt till Rådgivning.

+

Vilka är Startup-programmet till för?

Oavsett om du vill starta verksamhet som frilansfotograf, byggarbetare, öppna en blomsterbutik eller lansera en ny app så är Startup-programmet till för dig. Rådgivningen är designad för att passa alla typer av produkter eller tjänster.

+

Vilken metodik används?

Startup-programmet är baserat på metodiken Lean Startup. Det innebär att du jobbar väldigt kundfokuserat och att din idé måste lösa ett problem hos en tillräckligt stor målgrupp som vill använda din lösning, för att vara livskraftig.

Det tar du reda på genom att mycket tidigt i idé-stadiet testa din idé mot din målgrupp. Med hjälp av feedback från testerna justerar du din produkt eller tjänst snabbt. Efter små justeringarna testar du igen och kan på så sätt utveckla din produkt eller tjänst väldigt fort, utan att riskera något då du ännu inte nått marknaden.

När du sen har en livskraftig idé är du redo att omvandla den till ett livskraftigt företag med hjälp av individuell coachning av våra affärsutvecklare.

+

Hur ansöker jag till Startup-programmet?

Du börjar med att bli medlem, sen skapar du ett projekt på mina sidor och till sist bokar du en inledande Idéworkshop. Svårare än så är det inte. Alla kan dessutom påbörja Startup-programmet, men för att ta dig vidare bör du ha en idé och möjlighet att investera den tid som krävs för att utveckla den mot en företagsstart som målsättning.

Om du redan har startat ett företag men fortfarande behöver stöd för att få till en ekonomiskt hållbar affärsmodell, går det utmärkt att bli medlem hos oss.

+

Hur lång tid tar Startup-programmet att genomföra?

Att gå våra workshops tar mellan två och fyra veckor att genomföra beroende på din arbetstakt och antalet lediga platser på aktiviteterna.

Rådgivningen är svårare att tidsuppskatta då det bygger på en individuellt skräddarsydd handlingsplan, men vi tror att de flesta kommer genomföra rådgivningen på en till tre månader – återigen beroende på din arbetstakt och antalet lediga platser på aktiviteterna.

Totalt sett tror vi att du tar dig från idé till företagsstart på två till fyra månader.