NYHETER OCH INSPIRATION

Nu blir det billigare att starta aktiebolag

Nyheter


Nu halveras kostnaden för att starta aktiebolag. Från och med 1 januari 2020 kan du gå in med 25 000 kronor i aktiekapital när du startar ett aktiebolag, till skillnad från det tidigare kravet på 50 000 kronor.

Historiskt sett har den höga kostnaden för att starta aktiebolag hållit många borta från bolagsformen. Före 2010 behövde du investera så mycket som 100 000 kronor i aktiekapital för att komma igång. Från och med den 1 april 2010 blev tröskeln betydligt lägre när kravet halverades till 50 000 kronor. Den 1 januari 2020 halveras alltså kravet ytterligare till 25 000 kronor.

Syftet med lagändringen och det sänkta kravet är att förenkla processen att starta ett privat aktiebolag – en bolagsform som blivit alltmer populär de senaste åren.

”Sänkningen av kravet på aktiekapital innebär en större flexibilitet för de små och växande företagen runt om i landet. Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande,” säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Om du redan har ett befintligt aktiebolag kan du från den 1 januari 2020 sänka bolagets registrerade aktiekapital till 25 000 kronor. Du kan alltså frigöra kapital ner till 25 000 kronor av det du tillskjutit när du startade aktiebolaget. Det krävs dock att du ändrar i bolagsordningen samt meddelar Bolagsverket innan du betalar tillbaka pengarna till dig själv. Tänk på att återbetalning till följd av minskat aktiekapital utan indragning av aktier behandlas som utdelning.

 

Så startar du aktiebolag

 

När du ska starta aktiebolag ska du först skicka in en anmälan om att registrera bolaget. Därefter skickar du in ett bankintyg utfärdat av din bank, och sen ansöker du om godkännande för F-skatt för bolaget. Läs mer om hur du gör på verksamt.se.

Låter allt det här med aktiebolag för svårt? Boka våra föreläsningar om grunderna i att starta företag och om hur ett aktiebolag fungerar. Du kan också få hjälp och bolla dina bolagstankar med våra erfarna affärsutvecklare i Startup-programmet.

 

Dela artikel:

Christopher

Kommunikatör & Kreatör, Startup Sthlm

christopher.backholm@startupstockholm.se