Vid, inför eller precis efter företagsstart kan ibland finansiering vara nödvändig. En sak som är säker är att alla företag har utgifter som måste betalas, däremot storleken på utgifterna varierar för varje enskilt företag. Därför är det inför en företagsstart eller jakten på finansiering viktigt att få koll på vilka utgifter just din företagsidé kan tänkas ha och vad det innebär.
Inför att söka finansiering
Öppna upp ett Excel dokument och rada upp alla poster du kan tänka finnas i kolumnen utgifter. Ta reda på vad saker och ting kostar och gör en uppskattning på hur mycket pengar som kommer gå iväg, både engångskostnader och återkommande kostnader.
När du gjort detta kan det vara bra att fundera på vad i din verksamhet som är kärnan till inkomst, när kommer pengar in i företaget och är det rimligt att dina utgifter täcks upp av de inkomster som kan tänkas finnas i verksamheten?
Vid sök av lån, bidrag eller annan finansiering så är det viktigt att på ett enkelt sätt kunna presentera och sälja in sin företagsidé. Du måste alltså ha gjort din research och fått koll på din företagsidé. Innan du söker någon typ av finansiering se till att först kunna formulera:
• Din idé
• Vem din kund är
• Marknadens behov av din verksamhet
• Vilka styrkor/svagheter din idé har
• Hur du ska genomföra idén
• Vilka utgifter du behöver täcka upp och varför
Tanken är alltså inte att allt måste vara satt i sten eller att du måste veta exakt belopp som din företagsstart kommer kosta för det är svårt även för en erfaren att göra och om det är första gången man startar ett företag så kan man omöjligt förutspå alla tänkbara kostnader och oförutsedda händelser. Det viktiga är bara att du har koll på och kan svara på att du har gjort det förarbete som krävs för att i största möjliga mån vara säker på att din företagsidé har alla chanser att lyckas.
Olika finansieringsvägar
Det finns olika sätt att finansiera uppstart och utveckling av sitt företag på, de olika alternativen passar inte för alla men här finns en möjlighet att läsa mer om alternativen och bilda en uppfattning om vad de innebär och vilka förväntningar som finns för de olika alternativen.
Eget kapital
Har du egna sparade pengar så kan du själv investera dem i företaget. Då är det upp till dig vilka kriterier som finns kring investeringen. Det kan ibland vara bra att inför ett sådant beslut ta hjälpa av en företagsjurist eller liknande för att få koll på vad investeringen innebär. En annan sak som du, när eller om du går in med eget kapital måste tänka på är en eventuell partner. Om du är gift eller sambo så är det viktigt att först reda ut vems pengar det faktiskt är du investerar, vilka juridiska rättigheter har din partner och vilka har du för att få investera pengarna.
Ens egna kapital kan variera mycket men en hållregel man kan ha är att inte investera allt, se till att ditt privata sparkonto inte blir lidande av hur företaget går. Det kan vara tidskrävande och svårt för många att bara spara ihop till startkapitalet för aktiebolag och när man väl gjort det så vill man bara satsa. Vilket är fantastiskt att drivet och viljan finns där, och det är också sant att inte alla misslyckas och att du kanske är den som inte gör det, det är även sant att företagande innebär risker. Däremot så kan det vara smart, om man kan, att spara lite extra för att kunna sova gott om natten oavsett hur det går för företaget. Även för den med stor buffert så kan detta vara en hållregel, investerar du allt och det skiter sig så kan livet ändras drastiskt.
Kanske kan andra finansieringsmöjligheter vara ett alternativ eller komplement för att slippa investera hela sitt egna personliga kapital?
Bidrag
Har man inte eget kapital eller förutsättningarna för att ta ett företagslån så kan bidrag vara ett alternativ. I många fall så kan man bara få bidrag om man har något nytt för marknaden, en innovation eller om ens verksamhet bidrar till tillväxt. Läs mer om vilka bidrag som finns att sök och vilka krav det finns för att kunna söka respektive bidrag.
Lån
Ett företagslån är likt alla andra lån du kan ta så som billån, bostadslån, mm. Skillnaden mellan olika lån är ofta räntan, villkoren samt förutsättningarna för dig/företaget att ta lån.
Vem som lånar ut pengar varierar, du kan ta lån från en bank så som SEB, m.fl. eller så kan du vända dig till aktörer så som Almi som även dem ger lån. Då dessa aktörer har lite olika målgrupper så varierar det till vem du bör vända dig, besök deras hemsida eller kontakta någon av deras rådgivare för att ta reda på vem som du bör vända dig till.
Tips! Gör en jämförelse, ring runt och ställ långivarnas villkor mot varandra, kanske kan du få en bättre deal.
Investerare – riskkapital
När du driver företag så finns det möjlighet att ta in riskkapital från andra företag, detta är relativt nischat och långt ifrån alla får chansen att ta in riskkapital. Alla vill inte heller det då kapital från investerare oftast innebär en till/ny ägare. Man ger bort delar eller hela sitt företag till investeraren.
Kapital från investerare kan bestå av pengar men även om annan ekonomisk hjälp som inte är ett lån. Som nystartat företag gäller det att kunna sälja in sin idé, visa på förväntade inkomster och utvecklingspotential för att lyckas locka investerare.
Är man beredd att ge upp delar av sitt företag så kan detta vara ett bra finansieringsalternativ.
Tänk på! Kolla alltid med en jurist innan du skriver på avtal om du själv inte har bra koll på avtal. Alltid tråkigt att skriva på något man inte helt förstår vad det innebär.
Affärsänglar
En annan väg att gå är via affärsänglar. En affärsängel är oftast en enskild person som med egna pengar vill investera i företag den tror på. Vad en affärsängel vill ha i utbyte mot pengarna varierar.
En affärsängel fungerar ofta bra som komplement till riskkapital, då en affärsängel oftast har mindre summor att bidra med. Som nystartat företag har man dock större chans att få ekonomisk hjälp av en affärsängel än att få riskkapital, detta då affärsänglar ofta vänder sig till nystartade företag med potential.
Det finns flertalet nätverk som samlar affärsänglar, så för att komma i kontakt med en affärsängel vän dig till något av dem.
Crowdfunding
Vill man inte investera eget kapital, ta lån, ta in riskkapital eller få pengar av en affärsängel så kan man vända sig till sin målgrupp. Idag finns det flertalet hemsidor där du genom att presentera din idé kan få pengar från din målgrupp.
Crowdfunding handlar om att få dina tänkta kunder att visa sitt intresse och stöd genom att bidra med lite pengar. Man ber den större massan om en mindre insatts som förhoppningsvis resulterar i en summa pengar som krävs för att finansiera din idé. På detta sätt får man både testa att ens tänkta målgrupp faktiskt har det intresse man trott och man får in pengar för att kunna genomföra den.
För att lyckas med en crowdfunding måste man kunna presentera sin idé och locka sin framtida kund till att vilja ge lite av dennes pengar för att du ska kunna leverera detta som dem behöver/vill ha. Exakt upplägg varierar och du väljer utifrån din idé och din målgrupp det bästa alternativet. Besök de olika crowdfunding sidorna för att se vilken som passar dig bäst, om det ens är något för dig.
Ellinor Westin
ellinor.westin@startupstockholm.se