
Sofia Stahl har för avsikt att revolutionera den starkt kritiserade textilbranschen i allmänhet och bomullstextilier i synnerhet. Hon driver VarUnik för att erbjuda hotell- och restaurangkedjor samt deras tvätterier hållbara och innovativa bomullsprodukter, som ger ett betydligt mindre klimatavtryck – nu har hon som mål att spara 50 miljoner liter vatten innan nästa sommar.
Sofia Stahl har alltid haft ett intresse för hemtextilier, hållbarhet och design. Det här intresset gjorde att hon startade VarUnik 2009, först som ett designföretag inom hemtextil. Sofia, som nyss var hemkommen från London där hon hade bott och arbetat inom banksektorn, tvekade aldrig att förverkliga sin affärsidé. Hon skaffade en mentor och beslutade sig för att satsa.
– Det här kan väl inte vara så svårt tänkte jag, berättar Sofia med ett leende.
Satsningen föll väl ut och VarUniks produkter fanns snart representerade hos stora detaljhandelskedjor som MIO och Möbelmästarna. Men efter ett par år kände Sofia att hon ville göra mer för klimatet. Hon sålde därför delar av företaget för att istället möjliggöra ett tydligare fokus på hotell- och restaurangbranschen där man kunde skapa en större positiv klimateffekt.
Sagt och gjort, med hållbarhet som tydligare utgångspunkt var hennes vision att bygga ett företag som påverkade klimatet i sådan liten utsträckning som möjligt och som gjorde hela besöksindustrin mer hållbar. Sofia ville erbjuda klimatsmarta produkter som i sin tur hjälpte kunderna att nå sina miljömål och reducera sin klimatpåverkan. Bra för affären men framförallt bra för jordklotet.

Hjälper kunderna att förlänga produkternas livslängd
VarUnik syftar idag till att hjälpa hotell, restauranger och tvätterier att inspirera deras omvärld till att leva mer hållbart. Företaget vill underlätta för sina kunder att välja klimatsmarta lösningar, hjälpa dem att sänka sina energi- och vattenförbrukningar samt införa nya tankar vad gäller att förlänga produkters livstid.
En ambition som kräver ett helhetsgrepp. Genom att utbilda personal på plats kombinerat med att erbjuda innovativa textilprodukter, som snabbtorkande Eco Knit-textilier eller sänglinnen gjorde av återvunnen spillbomull, reduceras kundernas klimatpåverkan markant.
Som svar på hur man hjälper kunder med sina klimatmål konkret, berättar Sofia att hanteringen av textilierna utgör en stor del, användning av miljömärkta produkter en annan. Därför ingår alltid utbildning av såväl städpersonal som tvätterier i VarUniks affärer.
– Vi tycker det är viktigt att utbilda personalen så att man undviker onödiga extra tvättar. Dessutom erbjuder vi flexibla lösningar såsom uthyrning och lagring så att vi snabbt och enkelt kan tillgodose kundernas behov. Genom snabbtorkande badrockar och handdukar, minskar kundernas energiförbrukning, och byter man ut vanliga dukar mot avtorkningsbara minskar behovet av tvätt och vattenförbrukningen reduceras.
50 miljoner liter vatten
VarUnik tillvaratar även förbrukade textiler och samarbetar med sömmerskor och hantverkshus som kan sy om och korrigera exempelvis dukar som ska anpassas till större bord. Förhoppningen är att i framtiden kunna erbjuda textilier som enbart produceras av spillbomull som annars skulle gått till förbränning istället för nyproduktion.
– Tänk vilken enorm besparing klimatmässigt, om vi bara använde spillbomull, med tanke på att det går åt 20 000 liter vatten, och 10 kg kemikalier för att framställa 1 kilo bomull, förklarar Sofia.
Med de övergripande miljömålen att minska energi- och vattenanvändning samt att förlänga produkters livslängd genom återbruk siktar VarUnik på att spara 50 miljoner liter vatten till nästa sommar. För att sätta det målet i perspektiv berättar Sofia att enbart deras eco-frotté Eco Knit ensamt har uppnått en besparing på nästan 7,4m liter vatten.

Vill leda genom exempel
Att företaget genomsyras av hållbarhet är tydligt. På hemsidan delas rikligt med insikter, information och fakta kring bomullsproduktion. Man ger rekommendationer på bra miljömärkning, återbruk och återvinning av produkter samt delar sina egna miljömål för att inspirera andra företag att följa efter.
VarUnik vill vara föregångare själva och miljömålen är högt satta därefter. Närmast i tiden jobbar företaget med lanseringen av en ny textil-linje för hotellkedjor, som produceras helt av överbliven spillbomull från odling och produktion, vilket uppgår till ofantliga 30 – 40% av all odlad bomull.
Sofia delar gärna med sig av sina egna erfarenheter som egenföretagare. Vill man integrera hållbarhet i sin affärsmodell är hennes bästa råd att noggrant lägga en miljöstrategi och sedan avgränsa den. Det går inte att jobba på alla fronter, anser Sofia och det är bättre att göra något och komma igång med sitt hållbarhetsarbete, än att vänta tills man känner sig 100% nöjd.
– Fokusera på det du kan göra snarare än det du inte kan, avslutar hon.
Text: Helen Iwefors Häggblom Purpose PR & Kommunikation
Bild: Helen Iwefors Häggblom och VarUnik
Startup Sthlm Lidingö erbjuder utöver vår ordinarie rådgivning även utbildning inom de 17 globalt antagna miljö- och hållbarhetsmålen som ska uppnås till 2030.
Här kan du som företagare lära dig hur du minskar din miljöpåverkan och ökar ditt sociala ansvarstagande med hjälp av konkreta verktyg och individuell rådgivning.
FN:s Globala mål för hållbar utveckling berörda i artikeln
Mål nr 6 Rent vatten och sanitet
Säkerställa tillgången till en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.
Mål nr 12 Hållbar konsumtion och produktion
Säkerställ hållbara konsumtions- och produktionsmönster.