
Leticia Nöidhs passion för hållbar hudvård gjorde att hon startade Skincare Crafters, som låter kunder tillverka sin egen hudvård och få 100% koll på innehåll och effekt – helt baserat på individuella behov. FN:s globala hållbarhetsmål står i centrum för den Lidingö-baserade verksamheten, som vill öka kunskapen om ekologisk hudvård bland konsumenter.
Leticia Nöidh har alltid varit oerhört noggrann och krävande med sin hudvård. Redan under uppväxten i Brasilien ville hon veta mer om vad för slags ingredienser som fanns i de produkter hon använde och ifrågasatte både deras verkan samt påstådda effekt. Varför innehöll de så många olika ingredienser? Vilka ingredienser var kemiska och vilka var växtbaserade? Och varför innehåller exempelvis en Aloe Vera-creme så lite ren Aloe Vera?
Intresset växte och växte tills hon började tillverka sina egna hudvårdsprodukter, där hon själv kunde välja ingredienser och vara trygg i att innehållet var hållbart – en erfarenhet som lade grunden till hennes företag Skincare Crafters.
– Jag gjorde research och började studera ingredienserna som var beskrivna på förpackningarna, skaffade ett mini-bibliotek av böcker och gick en massa kurser. Och sen var det en massa experimenterande också. Jag var helt såld på idén att jag kunde ha mer av de fina oljorna i mina krämer och mindre av de ingredienser som inte tillför något värde till huden, berättar Leticia.
Företaget Skincare Crafters grundades 2017 på Lidingö, där Leticia bott sedan 13 år. I Skincare Crafters webbshop hittar man ekologiska ingredienser, redskap och recept för att skapa sin egen hudvård och därmed få 100% koll på innehåll och effekt – helt baserat på just de särskilda behov varje kund har.
Testar alla ingredienser själv
Skincare Crafters sätter FN:s globala hållbarhetsmål i centrum för hela affärsverksamheten. För att erbjuda certifierade ekologiska ingredienser av högsta kvalitet, helt fria från kemiska tillsatser, handlar Skincare Crafters så långt det är möjligt med Fairtrade-märkta leverantörer som bidrar till ett bättre och mer rättvist samhälle.
Vid valet av leverantörer har Skincare Crafters en rigorös kvalitetsgaranti bestående av fem delar. Bland annat ska leverantörerna ha funnits länge på marknaden och dela en gemensam värdegrund kring en mer ekologisk och naturlig kosmetikaindustri. Att produkterna varken är genmanipulerade eller testade på djur är ett måste.
Leticia själv kräver även att få ta del av leverantörernas eko-certifikat och dokumentation som redogör det exakta innehållet i råvarorna. Dessutom testar hon alla produkter själv, där hennes mångåriga erfarenhet av DIY är till stor fördel. Oftast beställs samma produkt från flera olika leverantörer, där Leticia med väldig omsorg jämför och väljer ut den leverantör hon anser bäst håller måttet.

Siktar högt
Leticia, som är något av en multitalang, tar själv hand om hela processen efter att produkterna kommer från leverantörerna – de kvalitetssäkras, packas om och levereras till kunderna. Hon driver Skincare Crafters från sitt hem där hon har kontor, lager och ett labb där alla recept och ingredienser testas.
Då webbshoppen officiellt lanserades i början av 2019 arbetar Leticia fortfarande parallellt med kommunikation på ett Telecom-företag, men ambitionen är hög och på sikt vill hon arbeta heltid med sitt eget bolag och sina expansionsidéer. Hon vill exempelvis dra nytta av DIY-trenden som råder inom hudvård.
– Att ha en egen lokal som jag kan hålla kurser i vore jättekul. Jag hoppas att DIY-trenden fortsätter växa och att ännu fler kunder tar till sig kunskapen kring innehåll och förstår hur enkelt det faktiskt kan vara att tillverka sina egna hållbara produkter i framtiden, berättar Leticia.
Ekologisk hudvård efterfrågas av kunderna världen över
För att uppnå hållbar utveckling (Globala målen nr 12) krävs det att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.
Det är något som Leticia tagit hänsyn till och byggt in i sin affärplan. Hon upplever att efterfrågan på ekologisk hudvård är en växande trend, och ju större intresse bland konsumenter desto större chans att påverka fler leverantörer till att erbjuda mer ekologiska ingredienser och råvaror.
– Om man som leverantör ser att efterfrågan ökar för ekologiska och Fairtrade-märkta produkter leder detta förhoppningsvis till att fler företag väljer att satsa på det, snarare än konventionella produkter, och det vill jag bidra till. Konsumenterna ska ha makt att kunna påverka, avslutar Leticia.
Text: Helen Iwefors Häggblom Purpose PR & Kommunikation
Bild: Helen Iwefors Häggblom och Skincare Crafters
Startup Sthlm Lidingö erbjuder utöver vår ordinarie rådgivning även utbildning inom de 17 globalt antagna miljö- och hållbarhetsmålen som ska uppnås till 2030.
Här kan du som företagare lära dig hur du minskar din miljöpåverkan och ökar ditt sociala ansvarstagande med hjälp av konkreta verktyg och individuell rådgivning.
FN:s Globala mål för hållbar utveckling berörda i artikeln
Mål nr 3 Hälsa och välbefinnande
Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
Mål nr 12 Hållbar konsumtion och produktion
Säkerställ hållbara konsumtions- och produktionsmönster.